suomi makslublokit

Miksi Suomi haluaa maksuestot pelisivustoille?

Hallitus ei ajattele pelaajien etua

Suuri kysymysmerkki maksublokeista puhuessa on ”miksi?”. Asiaa on puitu jo aiemmilla vuosikymmenillä, ja tietty punainen lanka on alkanut muodostua. Pääargumentit maksuestojen taustalla ovat pelihaittojen ehkäiseminen sekä Veikkauksen edusaajien asema. Jo pitkään on kovalla äänellä kuulutettu ulkomaisten, jopa valheellisesti laittomiksi kutsuttujen peliyhtiöiden vastuuttomuutta pelihaittojen ehkäisemisessä. Suomen ongelmapelaajien määrä on todella suuri, ja monopoliaseman sekä blokkien avulla halutaan estää peliongelmaisten häviäminen ulkomaille. On kuitenkin erittäin kyseenalainen tilanne, koska suurin osa Veikkauksen tuotosta tulee todistetusti pelaajilta, joilla on peliongelma, tai taloudellinen tilanne, mikä ei riitä pelaamiseen. Veikkauksen monopoliasema on jo valmiiksi myönnetty pelihaittojen estämisen perusteella, mutta aiempina vuosina kärkkäästi mainostanut ja edelleen peliautomaatteja kaupoissa pitävä valtionyritys ei kyllä näytä kovin hyvää esimerkkiä tässä asiassa. Blokkien tuleminen tarkoittaisi että esimerkiksi näitä isoja vedonlyöntivoittoja ei olisi ikinä tullut.

Järjestöt haluavat rahansa maksublokeilla

Veikkauksen tuotoista osa menee myös hyvinvointikohteisiin, kuten nuorten urheiluseuroille, kulttuuriin ja muihin virkistyskohteisiin. Se, että sadat miljoonat valuvat vuosittain ulkomaille, vaikka ne voitaisiin ohjata Veikkaukselle ei tietenkään aiheuta iloa hallituksessa, vaan se on yksi syy blokkien ajamiseen. On hieno asia, että tällaisia kohteita tuetaan, mutta suuri kysymys onkin se, että onko kyseessä loppujen lopuksi positiivinen yhtälö, kun tiedossa on miten iso osa Veikkauksen tuotosta on saavutettu.

Suuri syy asian pinnallenousun kannalta oli myös koronaepidemian vaikutus Veikkauksen kohdalla. Peliautomaatit jouduttiin sulkemaan, ja tämä aiheutti valtavat tappiot yhtiön tulovirrassa. Tappiot olivat massiivisia, ja ne vaikuttivat myös edunsaajiin, joille asia luvattiin korvata.

Voiko Suomi kieltää ulkomaille pelaamisen kokonaan?

Suomesta ei ole mahdollista kieltää ulkomaille kieltämistä täysin kokonaan. Edessä on aivan liian monta ja suurta estettä, jollainen on myös pankkiblokkien kanssa. Euroopan Unioni pyrkii vastustamaan monopolitoimintaa, mutta edunsaajien ja pelihaittojen estämisen perusteella Veikkauksen asema on nykymuodossa vielä sallittu. Ulkomaisten, eurooppalaisten lisenssien alla toimivien pelitarjoajien estäminen on kuitenkin kova vuori kiivettäväksi, ja on melko todennäköistä, että homma kaatuu jo tässä vaiheessa. Mikäli blokit menevät kuitenkin läpi, ei Suomen ulkopuolisen pelaamisen rankaisemista olla näkemässä. Esimerkiksi nettilompakot ja ulkomaiset pankkitilit toimivat hyvin blokkien kiertämiseen, eikä niiden kautta pelaavien toimintaa ole mitenkään mahdollista rajoittaa.

Suomi on EU:n ainoa pelimonopoli

Suomen lisäksi Euroopan Unionista ei muita pelimonopoleja löydy. Tämän yhtenä syynä on EU:n negatiivinen suhtautuminen monopoliasemissa oleviin yrityksiin, ja niille vaaditaankin todella pitävät ja hyvät perusteet. Veikkaus on asemansa saanut pelihaittojen vastustamisen perusteella, vaikka tästäkin voidaan olla montaa mieltä. Monopolin lisäksi nettiblokkien läpivieminen EU:n alaisena olisi jo todella vaikea temppu, koska pelkästään yksinoikeus toimia tietyssä maassa on iso asia. Se, että ulkomaisten yhtiöiden ja kansalaisten kanssakäymistä rajoitettaisiin, rikkoo jo montaa EU-pykälää, kuten kilpailun rajoittamista.

Norjassa on käytössä monopol sekä maksuestot, mutta maa ei kuulu EU:hun, joka on tehnyt asiasta huomattavasti helpompaa, kuin Suomen tapauksessa. Norjan systeemi on myös todettu epäonnistuneeksi, koska nettipelaaminen ulkomaisille sivustoille on vain ja ainoastaan kasvanut blokkien asettamisen jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *